Erectieproblemen: Wat je moet weten
Erectieproblemen komen vaker voor dan je misschien denkt en kunnen een negatieve invloed hebben op het leven van een man én zijn partner. In Nederland heeft ongeveer 17% van de mannen hiermee te maken, wat neerkomt op zo’n 1,5 miljoen mannen. De kans op erectieproblemen wordt groter naarmate mannen ouder worden. Zo heeft 14% van de mannen tussen de 40 en 50 jaar hiermee te maken, 24% tussen de 50 en 60 jaar, en 40% tussen de 60 en 70 jaar. Bij mannen boven de 80 jaar loopt dit percentage zelfs op tot 33%.
Wat verstaan we onder een erectieprobleem?
Als je regelmatig moeite hebt om een erectie (stijve penis) te krijgen of te houden die goed genoeg is voor fijne seks, dan noemen we dit een ‘erectieprobleem’. Sommige mensen gebruiken hiervoor ook het woord ‘impotentie’, maar dat woord wordt soms ook voor andere seksuele problemen gebruikt
Of je nu moeite hebt met het krijgen of houden van een erectie, het kan niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal zwaar zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Een daarvan is shockwave therapie. Dit is een veelbelovende en wetenschappelijk bewezen methode die je natuurlijke erectievermogen kan helpen herstellen zonder medicijnen.
Waarom krijg je erectieproblemen?
Erectieproblemen kunnen door verschillende dingen ontstaan, maar een van de belangrijkste oorzaken is een verminderde doorbloeding van de penis. Uit onderzoek blijkt dat bij 60% van de mannen een slechte doorbloeding de grootste oorzaak is.
Dit maakt het moeilijk om een erectie te krijgen of te behouden. Factoren zoals ouderdom, diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten en roken kunnen hierbij een grote rol spelen. Daarnaast kunnen stress, angst en andere psychische oorzaken ook een belangrijke invloed hebben.
Welke behandelingen zijn er voor erectieproblemen?
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor erectieproblemen. De European Association of Urology raadt onder andere leefstijladviezen, medicatie en gefocusseerde shockwave therapie aan. Medicijnen kunnen de bloedtoevoer naar de penis tijdelijk verbeteren, maar werken niet bij iedereen. Ongeveer 30 tot 40% van de mannen reageert niet goed op de hoogste dosering of heeft last van vervelende bijwerkingen.
Andere opties zijn injecties in de penis, een vacuümpomp, of in ernstige gevallen een penisprothese. Deze behandelingen kunnen de klachten verminderen, maar lossen de oorzaak van het probleem – een slechte doorbloeding – niet op.
Shockwave therapie pakt dit wél aan. Het is de enige behandeling die de doorbloeding van de penis herstelt en erectieproblemen op deze basis kan genezen. Bovendien heeft shockwave therapie nauwelijks bijwerkingen, waardoor het een veilige en effectieve keuze is. Daarom wordt shockwave therapie bij matige erectieproblemen door de European Association of Urology aanbevolen in hun richtlijn ‘Sexual Health’.